Makalemizde Kat mülkiyeti avukatı ve hukuku hakkında bilgiler verilmiştir.
Avukatlar tıpkı doktorlar gibi, genel olarak mesleklerinin belli bir alanlarında uzmanlaşmayı tercih eder. Kat mülkiyeti konusunda uzmanlaşmış avukatlara, kat mülkiyeti avukatı denir.
Kat mülkiyeti eşya hukuku alanına girmektedir. Dolayısı ile kat mülkiyeti hukuku da eşya hukukunun bir alt dalıdır. Gayrimenkul sektörünün son zamanlarda hızlı bir şekilde yükselişe geçmesi ile bu alanda çalışan avukatlara olan ihtiyaç daha da artmıştır. Hala ortak yaşamak ve bu alanlardaki ortak paydaların kurallarına riayet etmek konusunda sıkıntıları olan bir toplum olarak, konusunda uzman kişilere fazlası ile ihtiyaç duymaktayız. Mevzuata hakim, problemleri ivedi bir şekilde çözebilecek, dava ve uygulamalar konusunda pratik anlamda çabuk ilerleyecek, iyi danışmanlık hizmeti verecek bir avukat, kuşkusuz işlerin daha sağlıklı yürümesine, kısa zamanda mağduriyetinizin giderilmesine sebep olur.
Kat Mülkiyeti Avukatı’nın Görevleri
Kat mülkiyeti avukatının görevleri aşağıdaki hizmetleri size sunmayı garanti eder :
• Profesyonel site yönetimi faaliyetleri konusunda size hukuki deste sağlar.
• Kat malikleri kurulunun almış olduğu kararların hukuka uygunluğunu kontrol eder ve hukuki destek sağlar.
• Ortak giderlerinin tahsili konusunda destek sağlar.
• Yönetim planlarının oluşmasına katı sağlar.
• Kat irtifaki ve kat mülkiyeti kurulması esnasında teknik destek verir.
• Gayrimenkul hukuku alanına giren sorunlarınız olursa, bu konularda mevzuata uygun çözümler üreterek sorunlarınızı çözer.
• Üçüncü kişilere yapılan sözleşmeleri düzenler.
Kat Mülkiyeti Hukuku
Hukuki anlamda kat mülkiyeti, tamamlanmış bir yapının daire, kat, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki ya da ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun hükümlerine göre bağımsız mülkiye hakları kurabilmelerini ifade eder.
Tabii kat mülkiyeti hukuku belli kurallar içerisinde süreklilik gösterir. Bu çerçevede kat mülkiyeti kurulmasının şartları şunlardır :
• Kat mülkiyeti kurulabilmesi için bina inşaatının tamamlanmış ve buna binaen binanın iskanının alınmış olması gerekir.
• Bitmiş ve iskanı alınmış bir binanın kat mülkiyetinin kurulması için; taşınmaz mal bir kişinin ise onun ya da birden fazla kişinin ise bütün paydaşların imzaladığı dilekçe ile tapuya müracaatı yapılır.
Kat Mülkiyeti Nedir
Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan meydana gelen davalar mahkemeleri çok fazla meşgul etmektedir. Bu davalar en çok itirazın iptali davalarıdır. Genellikle sitelerin genel giderlere katkı payı ve yakacak giderlerinin tahsili ile ilgili sorunlar çıkmaktadır.
Bu tür davalar için de icra takiplerine itirazda bulunmak gerekmektedir. Bu itirazın iptali için Sulh Hukuk Mahkemeleri’nde bir yıl içinde itirazın iptali davası açılmaktadır. Bu tür sorunların çıkmasının sosyal ve kültürel nedenleri vardır. Sosyal yaşamın görev ve sorumluluklarını kavrayamamış insan toplulukları bu davaların ana nedenlerinden biridir. Kat mülkiyeti hukuku, bu gibi olayların çözümü için elzem olan hukuk dallarından biridir. Kişiler arasındaki kat mülkiyeti problemlerini bir avukata danışarak çözümleyebilirsiniz.
Konu ile ilgili makalemiz olan “ Gayrimenkul avukatı ” ve “ Kentsel dönüşüm avukatı “ yazılarımızı okumak ve bilgi almak için lütfen tıklayınız. Kat mülkiyeti avukatı
35 Yorum. Yeni Yorum
Merhaba;
Bir öneride bulunabilirseniz sevinirim.
Tek parsel içerisinde bağımsız birimlerin (ikiz dublex evler) olduğu bir site içerisinde ev sahibiyim. İskan alınmış durumda ama hala kat irtifak tapularımız var. Kooperatif ile başlandı ve herkesin tapusunda eşit metre kare var. Kooperatif sonlanıp site yönetimine geçeli 5-6 sene oluyor. Arazi meyilli olduğu için site içerisinde pek çok istinat duvarları var ve bağımsız birimlerin çevresindeki bahçelerin boyutları çok farklı. Benim sahip olduğum ev ise köşe tabir edilen bir lokasyondan dolayı (köşeyi 3 metre yüksekliğinde istinat duvarları oluşturuyor) çevresindeki bahçe en büyük olan bir ev. Şerefiye cetvelinde bahçe kullanım alanı nedeniyle yüksek puan alan bir ev, ama aynı puanı alıpda bahçesi benden küçük olan pek çok ev de var (bu durum bana bir ayrıcalık verir mi bilemiyorum).
Kooperatif (yada ilk site yönetimi) çevre düzenlemesi adı altında evler arası bahçe duvarları ve çitleri çekerek bahçeleri bağımsız birimlere tahsis etmiş oldu (ama bu durum tapuya falan işlenmiş değil). Tüm site sakinleri ise evlerinin yanından ön bahçeye geçen alanı gerek kapalı garaj, gerek köpek kulubesi yada bahçe kapısı yaparak evlerin önündeki bahçeye dışardan girişe kapatmış oldu. Ben sitede oturmadığım için herhangi bir bahçe kapısı gibi şeyler yapmadım, zaten bir yanımda komşu diğer yanımda istinat duvarı var. Herkes gibi bir bahçe kapısı yapsam bahçeye kimse giremeyecek aslında.
Aradan geçen yıllar içinde evler alınıp satıldı ve şimdi başka bir yönetim var. Yönetim tapuda herkesin eşit metre karesi olduğu iddası ile benim bahçenin köşesinin ortak olduğu iddası ile köşeye yönetim binası yapma girişiminde bulundu. Ayrıca söz konusu alana diktiğim ağacı söktü ve alana geçişi tel çit ile engelledi.
Belediyeye gittim ve peyzaj projesinin ruhsata işli olduğunu ve ruhsata aykırı bir inşaat için herkesin onayının alınması gerektiğini öğrendim. Ayrıca site yönetim planındada herkesin onayı alınmalı diyor. İnşaat işinden yırttık. Ama yönetim hala tel çiti, hurda malzemeleri kaldırmadı ve ağacımı söktü.
Belediyedeki planlarda hiç kimseye özel bir bahçe tahsis edilmemiş. Yani bağımsız birimler haricinde heryer ortak, bahçe duvarları falan planda yok. Site yönetim planında da ortak yerlerin kullanımı kısıtlanamaz şeklinde madde var.
Belediye yapı denetime tel çit için ne yaparsınız diye sordum, biz buna bakmayız dedi. Bir başkası ise beton bahçe duvarlarını kontrol ederler dedi. Site tek parsel olduğu için sadece benim bahçedeki tel çiti şikayet edemeyeceğimi, kanun önünde herkes eşit olduğu için “sitede ortak alanların kısıtlandığı” şeklinde genel dilekçe yazdığımda durumun incelenebileceğini söylediler. Bunun anlamı tüm bahçe duvarlarının garajların kalkması mı olur? Yöneticiye “herkes gibi bahçe kapısı yapsam bahçeye giremezsin” diyorum, “istinat duvarına merdiven koyarım” diyor.
Belediyeye ortak alan kısıtlaması şikayeti ardından da mahkemeye vermek gibi gözükmekte. Tavisiyeniz nedir?
İYİ GUNLER BURSA DA OTURUYUM 3 YİL ONCE MERKEZİ SİSTEM (DOĞALGAZ) BİR DAİRE ALDİK.ANCAK PETEKLERİ SADECE SABAH VE AKSAM 5 İLE 10 ARASİ YAKIYORLAR.KALAN SUREDE PETEKLERİ KİSMAK YERİNE TAMAMEN KAPATIYORLAR.YAKLASİK 1 SAAT SONRA PETEKLER BUZ GİBİ OLUYOR.EV DE HALİYLE SOĞUYOR HER ODADA ELEKTRİKLİ İSİTİ KLİMA VB.BULUNUYOR.SİN İKİ AYDA 200 240 TOPLAM 440 TL ELEKTRİK FATURASI ODEDİK.PETEKLERİN TAMAMEN KAPATILMASI YASAL Mİ NE YAPABİLİRİM YARDIMCI OLURSANIZ COK SEVİNİRİM.TESEKKURLER.İYİ GÜNLER..
Merhaba Denizli de 2bloktan oluşan 30 daireli bir sitede kat malikiyim.sitemiz2012 yılında kömürden merkezi doğal gaz sistemine geçtik.Doğal gaza geçerken daha önce kullanılan baca iptal edilerek benim oturduğum bloğun tuvalet havalandırmasından yapıldı.benim katım 2.kat kışın kaloriferler yanınca bacanın geçtiği tuvalet boşluğundan çok ses geliyor.İnsanın uykusundan uyandırıyor. Apartman yönetimiyle defalarca konuşmamama rağmen hiç bir tedbir alınmadı.kat maliki olarak ne yapabilirim.