Tarihte belli başlı dönemlerin, o dönemlere damga vuran olaylarla anılması sık karşılaştığımız bir durumdur ve şu an bulunduğumuz çağın belki de ileride birlikte anılacak kadar önemli olayı internetin ortaya çıkmasıdır. İnternet üzerinden gerçekleştirilen faaliyetlerin her geçen gün artması ve bu konuda düzenlemelere duyulan ihtiyaç üzerine ortaya çıkan hukuk dalına ise İnternet Hukuku diyoruz.

Günümüzde insanların sıradan, günlük faaliyetlerinden, büyük çapta ticari faaliyetlere birçok alanda birçok farklı faaliyet internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bu sayede hem gereksiz risklerin hem de zaman kaybının önüne geçilebilmektedir. Ancak internet, sıradan insanlar için mevcudiyetinin yalnızca bir ekran üzerinden gerçekleşmesi itibariyle dikkatli olunmasını gerektiren bir alandır. İçinde yaşadığımız somutluğun aksine internet korsancılığı gibi farklı yollarla eğilip bükülebilmekte ve bunun sonucunda kişilerin zarara uğramasına sebep olabilmektedir. İnsan yaşamının bir uzantısı haline gelmesi ve değişik şekillerde yanıltıcı hale sokulabilmesi gibi sebeplerle internet alanına ilişkin bazı kuralların getirilmesi ihtiyacı doğmuştur ve İnternet Hukuku ortaya çıkmıştır. Bu alan, diğer bazı hukuk alanlarının aksine genç bir alandır ve halen gelişmeye devam etmektedir. İnternet Hukuku ismiyle bir alanın ortaya çıkmasında binlerce yıllık insan yaşamıyla ilgili düzenlemelerden beslenildiği gibi bu alanın kendine özgü durumları da dikkate alınmak durumundadır. Henüz haberdar olmadığımız durumların ortaya çıkması bu alanda kuvvetle muhtemel olduğundan  İnternet Hukuku alanındaki kurallarla ilgili köprünün altından daha çok su geçeceği yorumunu yapabiliriz.

İnternet Bankacılığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde internet üzerinden birçok faaliyeti zahmetsiz ve çabuk bir biçimde gerçekleştirebilmemiz, bankacılık faaliyetlerinin de internet üzerinden yapılması yöntemini meydana getirmiştir. Bu yönteme internet bankacılığı denilmektedir. İnternet bankacılığı, çeşitli koruma şekilleriyle birlikte kullanılan ve kişinin nakit para üzerinden yapacağı işlemler hariç hesap üzerinden yapacağı, havale, eft, borç ödeme türünden her türlü işlemi bankaya gitmeden yapmasına olanak tanıyan bir yöntemdir. Bu yöntemin getirdiği kolaylıklar neticesinde kullanımı önemli seviyelere ulaşmıştır. Ancak, nasıl gerçek hayatta bankalar para kaynağı olması itibariyle hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlar açısından cazibe merkeziyse, her geçen gün yeni görünümleriyle karşılaştığımız internet suçları açısından da öyledir. İnternet üzerinden şifre kırma, site hackleme gibi saldırılara her ne kadar savunma sistemleri açısından gelişmiş düzeyde olsalar da bankalar da muhatap olabilmekte ve bunun sonucunda kişiler önemli zararlara uğrayabilmektedir. Bu doğrultuda internet bankacılığını kullanan bireylerin de bu suçlara karşı korunmaları için dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları:

  • İşlem yapılan bilgisayarın antivirüs, güvenlik duvarı gibi koruma yazılımlarını içermesine dikkat etmek,
  • Hesaba giriş yapmak için kullanılan müşteri numarası, kullanıcı adı, şifre gibi unsurları üçüncü kişilerle paylaşmamak,
  • Tek kullanımlık şifre ya da SMS ile şifre gönderme yolunu kullanmak
  • Adres çubuğundaki URL’nin başında “https://” ibaresinin bulunmasına dikkat etmek
  • Telefon uygulamaları üzerinden internet bankacılığına erişim için kullanılan şifrelerin telefona kaydetmemek
  • Belli aralıklarla şifre değiştirmek
  • E-mail yoluyla gönderilebilen virüslere karşı, ek bulunduran mailleri güvenilir kurumlardan gelmediği takdirde açmamak
  • Bankaların e-mail yoluyla kişisel bilgi kaydetme, şifre oluşturma gibi işlemler yapmamasının göz önünde bulundurularak, bu işlemleri içeren maillere itibar etmemek

İnternetten Satışlarda Mağduriyet

İnternet, her alanda olduğu gibi ticaret alanında da kullanılmaya başlanmıştır. Tüketiciler, ihtiyaç duydukları ürüne, tacirler ise müşterilerine internet üzerinden ulaşmaktadır. Günlük hayatta meydana gelen ticari satışlarda olduğu gibi, internet üzerinden satışlarda da bazı problemler ortaya çıkabilmektedir. Alışveriş yaparken internet üzerinden işlem yapmanın kolaylığından faydalanmak isteyen tüketici, bu avantajın aleyhine sonuçlar doğurması sonucuyla karşılaşabilir. Bu durumların önüne geçebilmek için internet üzerinden satışlarda tüketiciye bazı haklar tanınmıştır. Belli şartların sağlanması durumunda kullanılabilecek bu hakları; cayma hakkı, Borçlar Kanunu’ndaki ayıp hükümlerine gitme, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvuru imkanı, kargo teslimatı sırasında kullanılabilecek haklar ve satıcıdan iletişim bilgileri, garanti belgeleri gibi unsurları alma hakkı şeklinde sıralayabiliriz.

Büromuzda, değişimin had safhada olduğu İnternet Hukuku alanına duydukları özel ilgiyle birlikte sürekli güncel hukuki bilgiye sahip avukatlarımız, bu konudaki sorunlarınıza yardımcı olmak için her daim hazır bulunmaktadır. İletişim için tıklayınız.