TEHDİT SUÇU
Tehdit suçu, Türk Ceza Kanunu’nun “Hürriyete Karşı Suçlar” başlığı altında madde 106’da düzenlenmiş bir suç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu maddeye göre, bir başkasını, kendisinin ya da yakınının hayatına, cinsel dokunulmazlığına veya vücuduna karşı bir saldırı gerçekleşeceğine dair tehditte bulunan kişi cezalandırılacaktır. Tehdit, malvarlığına karşı da gerçekleştirilebileceği gibi sair bir kötülükte bulunulacağına dair de gerçekleştirilebilir.
Tehdit suçu ile korunmak istenen hukuksal yarar, bireyin iç huzuru ve hukuksal güvenlik duygusudur. Çünkü tehdit altında bulunan bir kimsenin iç huzuru ortadan kalkacak ve kendini güvende hissetmesi mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla bu suç ile korunması hedeflenen hukuksal yarar öncelikli olarak bireyin iç huzurudur dememiz yerinde bir tespit olacaktır. Tehdit suçunun özelliklerine baktığımız zaman şunu söyleyebiliriz ki bu suç genel ve tamamlayıcı bir suçtur. Bazı suçlarda cebir veya tehdite başvurulması suçun unsurunu ya da nitelikli halini oluştururken bu suçta öyle bir durum söz konusu değildir; tehdit suçun maddi unsurudur. Tehdit suçu, soyut tehlike suçu olması sebebiyle suçun oluşmuş olduğunu söyleyebilmemiz için salt bir kötülüğün karşı tarafa bildirilmiş olması yeterlidir; zarar neticesinin gerçekleşmesi aranmamaktadır. Aynı zamanda tehdit suçu salt hareket suçudur.
Tehdit suçunun faili herkes olabilir. Aynı şekilde suçun mağduru da herkes olabileceği gibi mağdurun belirli ya da belirlenebilir bir veya birden fazla kişi olması gerekmektedir. Mağdurun belli ya da belirlenebilir olmadığı durumlarda halk arasında korku ve panik yaratma amacıyla tehdit suçunun ( TCK m.213) hükümlerine başvurulması mümkün olabilmektedir. Tehdit suçu salt hareket suçu olması sebebiyle teşebbüsün mümkün olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Fakat eğer icra hareketleri bölünebilir nitelikteyse bu durumda teşebbüs konusu gündeme gelecektir.
Örneğin, mektupla bir kişiyi tehdit etme olayında olduğu gibi mektubun mağdura ulaşmadan ele geçirilmesi halinde teşebbüsün varlığından söz edebiliriz. Ayrıca tehdit, cinsel saldırı ve yağma gibi bir başka suçun unsuru ya da nitelikli hali olarak öngörülmüşse bu durumda bileşik suçta bahsedilir ve dolayısıyla teh ditten dolayı ayrıca ceza verilmez. Tehdit suçunun zincirleme suç biçiminde işlenmesi mümkün olduğundan aynı mağdura karşı birden çok tehdit gerçekleştirilmsi halinde zincirleme suç hükümleri uygulanır. Tehdit suçu iştirak açısından herhangi bir özellik göstermez; suçun birden fazla kişi tarafından işlenmesi TCK tarafından nitelikli hal olarak kabul edilmiştir.
Tehdit Suçunun Cezası
Tehdit suçunun cezası TCK m.106’da belirtilmiş olup suçun nitelikli hali temel halinin işlenmesi durumunda verilecek olan ceza miktarları farklılık göstermektedir. TCK m.106/1’de belirtilmiş olan tehdit suçunun temel halinin işlenmesi durumunda faile 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Fakat aynı maddenin ikinci cümlesinde belirtilmiş olan malvarlığına karşı tehditte bulunma ya da sair bir kötülük edeceğine dair tehditte bulunma suçunun işlenmesi durumunda ise fail, 6 aya kadar hapis cezasına veya adli para cezasına çarptırılacaktır.
Tehdit suçunun TCK m.106/2’de dört bent halinde belirtilmiş olan nitelikli hallerinden birinin işlenmesi durumunda ise cezanın ağırlaştırılmasını gerektiren nitelikli halin varlığından söz etmemiz gerekecektir. Bu durumda fail hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmolunmaktadır. TCK m.106/3’te ise farklı bir duruma değinilmiştir. Bu fıkraya göre, tehdit maksadıyla kasten öldürme, kasten yaralama ya da malvarlığına zarar verme suçunun işlenmiş olması durumunda tehdit suçunun yanı sıra ayrıca bu suçlardan dolayı da cezaya hükmolunacaktır. Eğer tehdit suçu, terör amacıyla bir terör örgütü çerçevesinde işlenirse o zaman terör suçu gündeme gelecektir ve cezanın ağırlaştırılması gerekecektir.
Tehdit Suçu Unsurları
Tehdit suçunun manevi unsurunu incelediğimiz zaman şunu belirtmeliyiz ki bu suç, genel kastla işlenebilen bir suçtur. Fakat suçun olası kastla da işlenmesi mümkündür ve böyle bir durumda faile verilecek olan ceza indirilmektedir. Aynı zamanda fail, hakkı olan bir husus yapmakla tehdit ettiğini zannediyorsa bu durumda kusurlu sayılmayacaktır. Tehdit suçunun maddi unsuru ise mağdurun ya da yakınlık duyduğu üçüncü bir kişinin TCK m.106’da sayılmış olan hukuksal değerlerine bir zarar verileceği ya da başka bir kötülük yapılacağının mağdura bildirilmesidir. Yani tehditin gerçekleşmiş olduğunu söylememiz için failin iradesine bağlı olarak gelecekte bir kötülük yapılacağı mağdura bildirilmiş olmalıdır. Dolayısıyla geçmişe dönük herhangi bir bildirim sonucunda tehdit suçu oluşmayacaktır.
Gelecekte uğratılacağı belirtilen zarar eğer gerçekleştirilebilir bir niteliğe sahip değilse böyle bir beyan mağdur üzerinde de korku yaratmaya elverişli olmayacağından dolayı tehdit suçundan bahsedilemez. Batıl inançlara dayanılarak mağdurun bir kötülüğe uğratılacağının beyanı halinde de tehdit suçu oluşmayacaktır.Dolayısıyla tehdite konu olan hukuksal değerlere yönelik saldırılar mutlaka gerçekleştirilebilir olmalıdır. Fakat bu saldırının bizzat fail tarafından gerçekleştirilecek olması suçun oluşumu açısından bir önem arz etmez. Yani söz konusu saldırı bir üçüncü kişi tarafından da gerçekleştirilebilir.
Aynı zamanda tehditte mağdurun ya da yakınının uğratılacağı bildirilen zararın belirli olması gerekmektedir. Söz konusu zararın gerçekleşmesi halinde bir suçun meydana geliyor olması gerekmemektedir; uğratılacağı bildirilen zararın haksız olması yeterlidir. Bunların yanı sıra tehditten söz edebilmemiz için kötülüğün gerçekleştirileceğinin karşı tarafa bildirilmiş olması gerekmektedir. Eğer kötülük içeren beyan fail değil de bir başkası tarafından failin iradesi dışında iletilmişse bu durumda tehdit suçu oluşmayacaktır. Örneğin, bir arkadaş grubu içerisinde Ahmet’in Mehmet’i sevmemesinin sonucu olarak “Mehmet’i gördüğüm yerde döveceğim” demesi halinde eğer gruptan Mehmet’i tanıyan bir kişi bunu ona iletirse bu durumda tehdit suçu oluşmayacağından Ahmet’in cezalandırılması da söz konusu olmayacaktır.
Tehdit Suçunun Nitelikli Halleri
Tehdit suçunun nitelikli halleri TCK m.106/2’de belirtilmiş olup belirtilen nitelikli hallerden birinin var olması durumunda faile verilecek olan hapis cezası 2 yıldan 5 yıla kadar olmaktadır. Söz konusu niteliki hallerden ilki tehdit suçunun silahla işlenmesidir. Diğer bir nitelikli hal ise tehdit suçunun kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle işlenmesidir. Buradan anlaşılması gereken, suçun failinin dış görünüş bakımından kim olduğunun bilinmemesini sağlayacak bir biçime gelmiş olmasıdır. Kar maskesi takılması ya da takma sakal kullanılması bu duruma örnek verilebilir. Eğer tehdit suçu iştirak halinde işleniyorsa tüm suç ortaklarının kendilerinin tanınmayacak hale sokmasına gerek yoktur. Diğer failler tanınıyor olsa bile bir fail kendisini tanınmayacak hale sokmuşsa hepsi bu nitelikli halden dolayı yargılanacaktır.
Tehdit suçunun bir diğer nitelikli hali ise suçun imzasız bir mektupla işlenmesidir. Nitelikli halin uygulama alanı bulması için mektubun ve bu mektubun “yazı” ile yazılmış olması şartı arandığından dolayı telefon aracılığıyla tehdit bakımından bu nitelikli halin uygulanması mümkün olmayacaktır. Fakat, bu mektubun içerisinde imza olmamasına rağmen kimin tarafından gönderildiği anlaşılıyorsa nitelikli hali uygulamak söz konusu değildir. Failin, sonradan yapılmış olan araştırmalar sonucundan tespit edilmiş olması nitelikli halin uygulanması açısından bir önem taşımaz. Tehdit suçunun bir diğer nitelikli hali ise suçun özel işaretlerle işlenmiş olmasıdır. Buna örnek olarak mağdurun kapısına ölüm işaretinin çizilmesi ya da mağdurun evinin önüne kafatası bırakılması verilebilmektedir. Tehdit suçunun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi de TCK bakımından nitelikli hal olarak karşımıza çıkmaktadır. Tehdit suçunun son nitelikli hali ise, suçun var olan ya da varsayılan suç örgütlerinin oluşturmuş olduklar korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halidir. Bu konuyu ayrı bir başlık altında tekrar ele alacağız.
Tehdit Suçunun Şikayet Süresi
Tehdit suçunun her hali şikayete tabi olmadığından dolayı yalnızca şikayete tabi olan kısma değineceğiz. Tehdit suçunun TCK’da belirtilmiş olan basit halinin işlenmesi durumunda mağdur ya da mağdurlar 6 ay içerisinde şikayette bulunmalıdır. 6 aylık süre, mağdurun fiili ve faili öğrenmesiyle birlikte başlayacaktır. Bu süre içerisinde şikayette bulunmayan mağdur, şikayet hakkını yitireceğinden failin cezalandırılması yolu da kapanmış olacaktır. Tehdit suçunun yalnızca basit hali şikayeti tabi olduğundan dolayı diğer hallerde şikayet şartı aranmamaktadır. Bu suçlar 8 yıl içerisinde ve dava zamanaşımı süresi dolmamak kaydıyla soruşturulabilmektedir.
Tehdit Suçu Şikayete Tabi Midir?
Tehdit suçunun işlenmesi durumunda şikayet üzerine mi yoksar re’sen mi soruşturma ve kovuşturma yapılacağı açığa kavuşturulması gereken konular arasında yer almaktadır. TCK bakımından suçun nitelikli hali ve basit halinin işlenmesi durumunda farklı bir uygulama söz konusu olacaktır. Tehdit suçunun nitelikli hallerinden birinin işlenmesi durumunda soruşturma ve kovuşturma re’sen yapılacak olduğundan şikayet şartı aranmamaktadır. Aynı zamanda m.106/1’de belirtilmiş olan suçun temel halinin işlenmesi durumunda da şikayet şartı aranmamaktadır. Fakat aynı maddenin ikinci cümlesine göre, malvarlığına ya da sair bir kötülük yapılacağına dair basit tehditte bulunulduğu zaman soruşturmanın yapılması için mağdurun şikayette bulunması gerekmektedir.
Basit Tehdit Nedir?
Basit tehdit, TCK m.106/1’de belirtilmiştir. Suçun basit halinde mağdurun haksız bir zarara uğratılacağı tehditi gerçekleştirilmiştir, fakat mağdurun uğrayacağı zarar ağır bir zarar değildir. Basit tehdit suçu yaşam hakkına ya da malvarlığı hakkına yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Malvarlığı, ekonomik değere sahip olan her türlü menkul ve gayrimenkuller ile işletmeleri kapsamaktadır. Örneğin, mağdura “Senin arabanı yakacağım” diye beyanda bulunmuş olan fail tehdit suçunun basit halini işlemiş olacaktır. Basit tehdit suçunun oluşması durumunda mağdurun şikayeti üzerine faile 6 aya kadar hapis cezası ya da adli para cezası verilmektedir.
Silahla Tehdit Suçu ve Cezası
Tehdit suçunun silahla işlenmesi TCK’da cezanın ağırlaştırılmasını gerektiren nitelikli hal olarak düzenlenmiştir. Söz konusu nitelikli hal, silahın mağdur üzerindeki korkutucu etkiyi arttırmış olmasından dolayı daha ağır cezayı gerektirmektedir. Bu nitelikli halin var olduğu söylenebilmesi için silahın mağdur tarafından görülmesi ya da mağdurun bunu hissedebileceği şekilde teşhir edilmiş olması gerekmektedir. Mağdurun yokluğu sırasında silah kullanılması halinde ise nitelikli halin varlığından söz edebilmemiz için silahın mağdurun eşyaları üzerinde ya da yaşadığı yerde emare bırakmış olması gerekir. Örneğin arabasına kurşun sıkılmış olması halinde silahla tehdit suçunun varlığından söz edebiliriz. Silahla tehdit suçunun işlenmesi halinde faile 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.
Örgüt İsmi Kullanarak Tehdit Suçu
Tehdit suçunun işlenmesi sırasında ismi kullanılan örgütün illa gerçekte var olması gerekmemektedir. Gerçekte var olmayan hayali bir örgütün isminin mağduru korkutmak maksadıyla tehdit suçunun işlenmesinde kullanılması halinde de suçun nitelikli hali uygulama alanı bulacaktır. Örgüt ismi kullanılarak tehdit suçunun işlenmesi için failin söz konusu suç örgütüne üye olması gerekmemektedir. Fakat eğer fail aynı zamanda bu suç örgütüne üye ise hem suç örgütüne üye olmasından dolayı hemde tehditin nitelikli halinden dolayı cezalandırılacaktır. Örgüt ismi kullanılarak tehdit suçunun işlenmesi durumunda fail hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacağı TCK’da belirtilmiştir.
Tehdit Suçu Hakkındaki Yargıtay Kararları
Tehdit üzerine Yargıtayın kararlarına baktığımız zaman özellikle şunu belirtmeliyiz ki Yargıtaya göre failin sarf ettiği sözlerin ve davranışlrın “mağdur üzerinde ciddi bir korku yaratmaya elverişli, yeterli ve uygun olması” gerekmektedir. Dolayısıyla beyan edilen her cümle tehdit suçunu oluşturmayacaktır. Aynı zamanda silahla tehdit suçunun mağdurun yokluğunda işlenmiş olduğundan söz edilebilmesi açısından da Yargıtayın kabul ettiği bir görüş mevcuttur. Buna göre “silahın, mağdurun evi, arabası gibi daimi kullanımında olan eşyaları üzerinde hasar, iz, emare gibi belirtileri oluşturacak ve bu suretle tehditin mağdurun üzerinde meydana getirdiği korkunun etkisini arttıracak tarzda kullanılması” halinde mağdurun yokluğu esnasında silahla tehdit suçu işlenmiş olacaktır. Özel işaretlerle tehdit suçu işlenmesi durumunda da Yargıtayın pek çok kararı vardır. Yargıtay, idam edilmiş bir kişi yaparak kan izleriyle birlikte gönderen kişinin özel işaretlerle tehditte bulunma suçunu işlemiş olduğuna karar vermiştir.
30 Yorum. Yeni Yorum
merhaba benim patronum beni telefonla ölümle tehdid eti bunu cezasın nasıl olacak
Merhaba Ahmet Bey,
Tehdit suçunun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. İspatlandırma yönünden eğer delillerinizi doğru şekilde sunarsanız karşı tarafın cezalandırılmasını sağlayabilirsiniz.
Saygılarımızla
Merhaba , yakın bir akrabamızın aracına Sayın A…. B… Adını yazarak Kendini kolla yazarak şaka maksatlı kağıt yazıp bıraktık, sonrasına kendisine haber vermeyi unuttuk ve polise ihbar etmiş sonradan bunu kendisinden öğrendik ve bizim yaptigimizi söyledik ancak cok kızmış ve şikayetini geri çekmezse eğer cezasi nedir acaba
Merhaba Onur Bey,
Basit tehdit suçu şikayete tabidir. Şikayetini geri çekerse dava düşecek veya soruşturma kapanacaktır.
Saygılarımızla
Merhaba Sokakta duba ile komşu tarafından işgal edilen yere dubaları kaldırarak aracımı park ettim duba koyan şahıs tarafından tehdit ve hakaretlere uğradım bu esnayı tam anlamıyla kayıt altına aldım ve üzerime saldıran şahsı komşular tuttu kavga yada karşı tepki vermeden
En yakın polis karakoluna giderek şikayetçi oldum karakol dönüşü şahıs ikamet adresim önünde beni nasıl şikayet edersin diyerek bana saldırdı bende kendimi savundum eşi de bina içerisinden sopalar ile çıkıp saldırdı ve mahalleli biZleri ayırdı polis gelene kadar bekledik ve darp raporu oda bende aldık tekrardan ben yaşadıklarımı ve olay görüntülerini şikayet dosyama ekleyip olduğu gibi polise ilettim
Ancak tehdit ediliyorum anneme ve eşime hakaret ediliyor sürekli kavga oluşturmYa çalışılıyor ne yapmam gerekli sizlere danışmak istedim ,saygılarımla
Merhaba Mert Bey,
Tarafınıza karşı işlenmiş olan suçlar için öncelikle üzgün olduğumuzu belirtmeliyiz. Darp raporu adı verilen evrağı sunsanız bile karşı taraf sizin de onu yaraladığınızı iddia edebilecektir. Bu anlamda olayın tanıkları yüksek öneme sahiptir. Tehdit edilmeniz ile ilgili herhangi bir mesaj vs. varsa bunları toplayıp savcılığa ayrı bir başvuru yapmanızı ve bu başvurunuzu önceki soruşturma dosyasına bir dilekçe ile bildirmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla
Merhaba eski kayınpederim beni telefonumla arayarak beni tüfek ile vuracagını çeşitli iğrenç küfürler ederek ölümle geliyorum sana ölümle dedi ses kaydı alıp sıkayette bulundum davamız açıldı alacağı cezayı merak ediyorum karar ne yönde çıkar
şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Kübra Hanım,
Ölümle tehdit suçunun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Davanızı delillendirme aşamasında biraz daha dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
Saygılarımızla
Telefonla tehdit edildim kaydettim. Ben yokkende 6 kisi dukkanima gelip kardesime beni alacaklarini soyleyerek oldurmekle tehdit etti ama bunun bi kaydi yok. Ne yapmaliyim?
Merhaba Gökhan Bey,
Tehdit suçu telefonda yapılan ses kaydı ile ispatlanabilecek bir suç değildir. Ancak bazı durumlarda Yargıtay ses kaydını kabul etmiştir. Elinizdeki verilerle bir ceza avukatına danışmanız gerekir.
Saygılarımızla
Eşim boşanma davası açarsan gelir seni öldürürüm dedi. Elimde telefon görüşmesinin kaydı var. Sonuç ne olur
Merhaba Azra Hanım,
Elinizdeki ses kaydının niteliği eş olmanızdan dolayı değişebilmektedir. Kendisinden tehdit suçundan şikayette bulunabilirsiniz. Ceza hukuku avukatından destek almanızı öneririm.
Saygılarımızla
Merhaba, 8 yasındaki oğlum sınıfta bir arkadaşına vurmuş.Olaydan benim haberim Yoktu.Annesi sınıfa gelip, seni öldüreceğim,okuldan kaçırıp ellerini ayaklarını keseceğim,Allah bile elimden alamaz vs şeklinde kolunu sıkarak tehdit etmiş.Öğretmenle görüştüm ben Veli ile görüşürüm siz görüşmeyin cevabı aldım.Bu durumda ne yapabilirim ve sonuç alabilir miyim sizce? Teşekkür ederim.
Merhaba Aylin Hanım,
Oğlunuzun can güvenliğine karşı kasıt oluşturan söz konusu fiiller tehdit suçu oluşturmaktadır. Tehdit suçundan şikayette bulunabilirsiniz.
Saygılarımızla
Kolay gelsin sipariş için yemek söyleyen ve benim kız arkadaşıma gelen taciz mesajı üzerine gittiğim dükkanın sahibini tanıdığım İçin önce konuştuk elemanı geldi biraz konuştuktan sonra üzerime çay bardağı atıp üzerime yürüdü ve o ara polislerin ordan geçmesi sayesinde karakola gittik ifade verdik bugün aldığım bir tebligat ile güya ben paketçiyi tehdit etmişim onun şikayeti üzerine bizde o gün sadece ifade verdik nedense aklımıza şikayetçi olmak gelmedi durum ne olur sizce?
Merhaba Serhat Bey,
Süresi içinde siz de tehdit suçu ile ilgili şikayette bulunabilirsiniz. Delillerinizi sunma konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
Saygılarımızla
Merhaba,amcam ve oğlu halalarimla babama haber salmış, tarlalari versin yoksa onu da çocuklarını da silah la öldürecem , demiş,(tarlalari bize sattı şimdi parasız geri zorla istiyor) ne yapmalıyız,ne kadar ceza alırlar
Merhaba Hamza Bey,
Tehdit suçunun cezası temel hal olarak nitelendirildiğinde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Tehdit suçunun ispatı ile ilgili ise uzman ceza avukatı ile görüşmeniz tavsiye edilmektedir.
Saygılarımızla
Merhaba, ben işgörüşmesindeyken erkek arkadaşımla kavga ettik ve ondaki açık resimlerimi internette paylaşıcam diye beni tehdit etti ben yapma falan diye ağlayıp yalvarırken o sırada iş görüşmesi yaptığım kişi beni sakinleştirmeye çalışıp telefonumu aldı o sırada telefonumda erkek arkadaşımın mesaj sayfası açıktı ve attığım resimler gözüküyordu zorla benim iznim olmadan ben o resimleri programlarla patlatıcam yok edicem diye kendisine attı bağırdım silmeye çalıştım ama izin vermedi sonrasında sildiğini söyledi ama silmemiş ben işe başlıcam diye hesap açtırdık bana hesap kartının resmini ve kimliğin resmini falan almıştı beni o işe yönlendiren arkadaşımın arkadaşıymış o adam dolandırıcıymış bu şekilde bilgilerle insanların üzerinden dolandırıcılık falan yapıyorlarmış sonradan öğrendim ve adam beni heryerden engelledi ulaşamıyorum ona kendisi bana istediğinde ulaştı telefonda kavga ettik ve resimler yedeklenmiş seni canım çekti falan dedi bende küfürler ettim seni şikayet edeceğim dediğim zaman senin whatsappından yollandı onlar birşey kanıtlayamazsın dedi ve o resimleri gidip işe yönlendiren arkadaşıma göstermiş bizde o arkadaşımla kavga edince aileme herkese yaşadığım şehre onları yayın edeceğini söyledi çeşitli küfürler hakaretler etti o adam bana pozlar verdi kendisi çektirdi demiş öyle birşey yok ben sadece erkek arkadaşıma attım ve telefonu bilgisayara bağlayınca ilk hangi tarihte çekilmiş ne olmuş sonraki atılma tarihi gözüküyor bizim evde olduğu gözüküyor ve adam beni aradığında sil dememe rağmen birtürlü o resimleri silmiyor ne yapabilirim bu konu için herkese gösteriyormuş nasıl sildirebilirim nasıl ispatlayabilirim yedekleme yapmış başka yerlere yapmadığından nasıl emin olucam
Merhaba Ceren Hanım,
Şahsınıza karşı işlenen tehdit suçunun yanında hakaret ve şantaj suçları ile ilgili de suç duyurusunda bulunmanızı tavsiye ederiz. Ancak bundan önce delil toplama anlamında şüphelilerin işledikleri suçları netleştirip elinizdeki verilerle birlikte hareket etmelisiniz.
Saygılarımızla
Mrb annemle beraber alacağımız olan kişiye gittik evine falan gitmedik sakakta görüştük sahisla ve bizi tehdit ediyorlar diye şikayette bulundu ve bir tanık bularak yalan beyanda bulundu bize dava açtı bu konuda ne yapabiliriz bize ceza bir ceza virirlermi ve o gün kendi telefonum ile kayda almıştım bu dedil olarak sunula bilir mi
Merhaba Harun Bey,
Alacağınızı talep etmeniz suç oluşturmaz. Ancak görüşmelerinizde tehdit suçu unsuru yoksa yalan tanıklık yapan kişi hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Sizi haksız yere şikayet eden kişiye de iftiradan işlem başlatabilirsiniz.
Saygılarımızla
Merhaba, 4 ay önce abim telefonda ölüm tehdidi aldı sonrasında bu kişi her gördüğü yerde aileme ve abime küfür ediyordu abim ve ailem kişiden şikayetçi oldu karşı taraf suçunu kabul etti ancak bir daha yapmayacağını söyleyince şikayeti geri aldılar. Sonrasında da bu kişi tehdit ve küfürlere devam etti biz tekrar şikayetçi olduk ama savcılık delil yetersizliğinden dava açmadı itiraz için gideceğiz telefon görüşmesi delil olmuyor mu ve biz dava açılabilmesi için hangi yolları izlemeliyiz ? Bütün ailenin psikolojisi bozuldu yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba İbrahim Bey,
Tanık delili tehdit suçunda etkili verilerden biridir. Telefon kayıtlarını (ses kaydı olmadan) tanık ile birleştirirseniz daha doğru bir yol haritası olabilir.
Saygılarımızla
Merhaba,Birgün akşam saatlerinde babamı şiddetli burun kanamasıyla devlet hastanesi acil bölümüne götürdük.Acil görevlileri kanamayı durduramadıkları gibi doktoru da çok geç aradılar ve iki tane KBB uzmanı bulunan hastanede ne icapçı doktor ne de diğeri gelmedi.Biz de hastamızı ambulansla bir üst basamağa sevketmelerini istedik fakat bunu da yapmadılar.Biz de kendi imkanlarımızla hastamızı 45 km uzaklıktaki il devlet hastanesine götürdük.
İlk hastaneden ayrılırken ben olayın hararetinden dolayı acildeki doktora “eğer yolda izde hastamın başına bir iş gelirse,hastama birşey olursa sizinle görüşeceğiz hem de farklı şekilde görüşeceğiz” ifadelerini kullanmışım.Mahkemedeki ifademde bunları söyledigimi hatırlamadığımı beyan ettim.En sonki duruşmada Hakim bey, olay günü görevli olan acil polisinin ve güvenlik görevlisinin ifadelerine başvurulması kararını verdi.Ben de bir kamu kuruluşunda memurum.Bu davanın sonucu sizce ne olur.Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba Tarık Bey,
İfadelerinizin bir kişinin can veya mal güvenliğine halel getirebilecek nitelikte olup olmadığı tartışılmalıdır. Tehdit suçu ile ilgili uzman avukatlarımızdan destek alabilirsiniz.
Saygılarımızla
Merhabalar , internet üzerinden tanıştığım birisinin ilk zamanlar olmasa da sonradan gerçek yüzünü öğrendim herkesi taciz ettiğini, ve selamı keserek görüşmeyi bıraktım. Bu kişi beni görmedi ve sesimi dahi duymadı, herhangi bir özel iletişim ilgimde yok kendisinde ama takıntı haline getirdi. Onunla konuşayım diye cama çıkarak intihar edeceğini söyleyerek resim çekip atıyor, kafasına silah dayıyor çekip atıyor, asit içmeye çalışıyor boğazını kesmeye çalışıyor resimleyip atıyor. En son bu intihar senaryolarına inanmadığım için beni bularak öldüreceğini söylüyor. Ömrünü beni bulmaya adayacakmış. Kendimi öldürerek senin adını yazacağım bir kağıda diye psikolojik baskı halinde bunu şikayet etsem bir cezası olur mu.
Merhaba Eda Hanım,
Şahsın intihar etmesi durumunda haksız bir intihara teşvik suçlamasıyla karşı karşıya kalmamanız için tehdit suçundan şikayetçi olmanız faydalı olabilir. Konuyla ilgili bir avukattan hukuk danışmanlığı almanız gerekmektedir.
Saygılarımızla
Merhaba iyi günler benim calıştığım eski işyerinde calışırken yeni gelen müdür oradaki personelleri teker teker işten cıkarıp daha önce beraber calıştığı personelleri almaya başladı bende bunu tesadüfen öğrendim beni beni işten cıkarmak için sen uyuştrucu kullanıyorsun diyerek cıkarmak istedi bende direndim patrona söyledi patron geldi herkezin içinde bana bağırdı aşşagıladı sanki ben orada calışan değilde 1lira isteyen dilenci muamelesi gördüm onurumu kırdı verin şunun parasını elden diyip cekip gitti toplam 8 buçuk ay calıştım sigortamı 6buçuk ay yatırdı ihbar tazminatımı estedim git başka zaman gel 4 ay içerinde 3 defa gittim ama olumsuz alamadım bende yazıcı aracıyla- beni işten cıkardınız Allah yanınıza bırakmaz diye not yazdım işi yerinin altından attım polislik olduk karakolde notun içerinde patlamamış vermi koymuşşun ve ingilizce de tükenmez kalemle para yada mermi diye not yazmışşın dedi polis ama benim bunlarla bir alakam yok ben bilgisayar yazıcıyla cıkartıp ama onlar tükenmez ile yazılmış. mahkeme kağıdı geldi. kağıtda söyle yazıyor. Alacağını Tahsil Etmek Amacıyla Tehtid Ateşli Silahlar ve bıçaklar ile yazıyor ne alaka ya lütfen beni aydınlatın bu ay sonu mahkeme var sizce ne olur
Merhaba Mustafa Bey,
Anlaşılan hakkınızda tehdit suçundan yasal işlem başlatılmış. Konuyla ilgili beyanınızın tehdit suçu oluşturup oluşturmadığı ile ilgili ceza avukatı yardımı almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca hakaretten suç duyurusunda bulunmanız doğru olacaktır.
Saygılarımızla