Islah Nedir? Davanın Islahı Nasıl Yapılır?

Islah Nedir? Zaman içerisinde dilimize yerleşmiş olan ve esasen günlük hayatta da sıkça karşılaştığımız kelimelerden bir tanesi ıslahtır. İlk defa duyanlar için ıslah ne demek sorusunu yanıtlamak gerekmektedir. Islah; iyileştirme, düzeltme ve iyi bir duruma getirme anlamlarını taşıyan Arapça kökenli…
Devamını Oku

Borca İtiraz Dilekçesi Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Borca İtiraz Dilekçesi Nedir? Borca itiraz dilekçesi borçlunun kendisine gönderilen ödeme emri üzerine birtakım gerekçelerle borca itiraz etmek için icra dairesine yönelttiği dilekçedir. Borçlu borca itiraz dilekçesi ile hakkında yapılan icra takibini durdurmayı amaçlamaktadır. Bunun için ödeme emrinin kendisine tebliğinden…
Devamını Oku

Çocuğun Cezai Ehliyeti ve Yaş Küçüklüğü

Çocuğun Cezai Ehliyeti Hakkında Çocuğun cezai ehliyeti hakkında hukuki düzenlemeye Türk Ceza Kanunu (TCK) m.31’de yer verilmiştir. Türk ceza hukuku sisteminde yalnızca çocuklar tarafından işlenebilen suçlar kategorisi bulunmamaktadır. Bütün suçlar hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından işlenebilir. Fakat yaş küçüklüğü…
Devamını Oku

Tensip Zaptı (Tutanağı) Nedir? Hangi Durumlarda Hazırlanır?

Tensip Zaptı Nedir? Tensip tutanağı ya da diğer adıyla tensip zaptı nedir? Tensip zaptı; davanın açıldığı mahkeme tarafından ilk duruşmadan önce tutulan ve duruşmaya kadar yapılması uygun görülen işlemlerin belirtildiği tutanaktır. Tensip tutanağı olarak da adlandırılan bu belge davanın açıldığı…
Devamını Oku

Hukuka Aykırı Delil Nedir? (Hukuka Aykırı Delil Örnekleriyle)

Hukuka Aykırı Delil Nedir? Hukuka aykırı delil hukuk kurallarının çizmiş olduğu çerçevenin dışına çıkılarak elde edilen delilleri ifade eden bir kavramdır. Teknolojik gelişmeler haberleşme, üretim ve diğer birçok alanda etkisini göstermiş; pek çok ihlali de beraberinde getirmiştir. İnsanların izinsiz şekilde…
Devamını Oku

Zorla Getirme Kararı Nedir? Nasıl Uygulanır?

Zorla Getirme Kararı Nedir? Zorla getirme kararı usulüne uygun olarak yapılan çağrı üzerine gelmeyen şüpheli veya sanık hakkında verilen bir hazır bulundurma yöntemi, bir diğer ifadesiyle ceza muhakemesi işlemidir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.146’da düzenleme altına alınmış olup şüpheli…
Devamını Oku
evlat edinme davasi

Evlat Edinme Davası

Evlat Edinme Davası Nasıl Açılır? Evlat edinme davası evlat edinen ile evlatlık arasındaki soybağının kurulması amacıyla açılan bir dava türüdür. Bu davaya konu evlat edinme kurumu Türk Medeni Kanunu 305-320. maddeleri arasında düzenlenmiştir. İlgili maddeler evlat edinme işlemini küçüklerin evlat…
Devamını Oku
dogum yeri degistirme

Doğum Yeri Değiştirme

Doğum yeri değiştirme; Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir kimse doğduğunda o kimseye bir kimlik kartı verilmektedir. Bu kimlik kartında kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, kan grubu gibi bilgilerin yanı sıra nerede doğduğuna dair bir doğum yeri kaydı da bulunmaktadır.…
Devamını Oku

e-Spor Hukuku

e-Spor Hukuku Nedir ? e-Spor hukuku hakkında açıklamalarımıza başlamadan önce e-spordan bahsetmek yerinde olacaktır. Bilindiği üzere son yüzyılda hızla gelişen teknoloji oyun sektörünü de yakalamış olup sanal dünyada gerçekleştirilen oyunların ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. En kısa haliyle e-Spor teknolojinin gelişimiyle…
Devamını Oku