Yabancı Uyruklu Eşim Yurtdışında, Nasıl Boşanabilirim?
Yabancı uyruklu eşim yurtdışında nasıl boşanabilirim. Adresine ulaşılamayan yabancı uyruklu eşten boşanma. Yurtdışındaki eşe boşanma davası açma işlemleri. Eşim yurtdışında boşanmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim. Hızlıca yurtdışında yaşayan eşten boşanma. Eşim yabancı boşanmak istiyorum diyorsanız ve bu şıklardan birisi size uyuyorsa doğru yazıyı okuduğunuzdan emin olabilirsiniz. Eşlerden biri yurtdışında ise boşanma işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceği hakkında sizlere hukuki bilgiler verdik.
Yabancı uyruklu eşten boşanmak için Türkiye’de boşanma davası açılabilir. Evlilik yurtdışında yapılmış olsa dahi boşanma davasının Türk mahkemelerinde açılması durumunda Türk mevzuatları uygulanacaktır. Eşler boşanma hususunda hemfikirlerse ve velayetin kimde kalacağı, nafaka türü ve miktarının ne olacağı, boşanmada mal paylaşımı nasıl olacağı vb. hususlarda anlaşmışlarsa anlaşmalı boşanma davası açılır.
Anlaşmalı boşanma davasında boşanma kararı daha hızlı verilir ve hâkim boşanma ile ilgili diğer hususları tarafların ortak iradesine göre belirlemeye çalışır. Ancak eşler boşanma konusunda hemfikir değillerse veya boşanma ile ilgili diğer hususlarda anlaşamamışlarsa açılacak olan dava çekişmeli boşanma davasıdır. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarına göre daha uzun sürede sonuçlanır. Özellikle yabancı uyruklu eş Türkiye’de değilse ve boşanma için boşanma avukatı ile de anlaşmamışsa boşanma davasının süresi 3-5 yılı bulabilecektir.
Yabancı uyruklu eşten boşanmak için ayrıca yurtdışında da boşanma davası açılabilir. Yurtdışında açılan boşanma davalarında dava hangi ülkede açılıyorsa o devletin mevzuatı uygulanır. Yurtdışında verilen boşanma kararı açılacak bir tanıma tenfiz davası ile Türkiye’de de geçerli olur.
Yabancı uyruklu eşten boşanmak, yurtdışındaki eşe boşanma davası açmak için boşanma avukatı ile görüşülmesinde fayda vardır. Zira gerek aldığı hukuki eğitim gerekse de konuyla ilgili tecrübesinden ötürü süreci en iyi şekilde yönetecek olan ancak bir boşanma avukatı olabilir. Topo Hukuk Bürosu uzman aile hukuku ve boşanma avukatları yabancı uyruklu eşten boşanılması ve yurtdışında verilen boşanma kararlarının Türkiye’de de geçerli olabilmesi için danışmanlık ve dava hizmetleri vermektedirler. Konuyla ilgili aklınıza takılan soruları danışma formundan bize iletebilirsiniz.
7 Yorum. Yeni Yorum
Ben istanbulda evlendim 2018 de eşim.danimarkali çifte vatandaş..boşanmak.icin dava açtım kendisine turkiyede…ama adrese tebligat gitmediğinden almadı..bende burda çekişmeli açtım davayı turkiyey gelmediği için…kâğıt üzerinde bir evlilik oldu aslında..şimdi ise nasıl.bosanacagimi bilmiyorum.o gelsede gelmesede bosanabilirmiyim
Öncelikle merhaba.
2014 yılında Fransız uyruklu olan eşim ile Türkiye’de evlendik ve evliliğimizi Fransa’ya da bildirdik. Lakin 2017 yılında ayrılma kararı almış olmamıza rağmen anlaşarak boşanmayı beceremedik. Bugünkü durumumuz ise kendisi Fransa’da ve ben ülkeme dönüş yaptım. Boşanma konusunda her ne kadar kendisine ulaşmaya çalışsamda cevap vermemekte. Kendisinin Türkiye’deki oturumu bittiği için mernis kaydı da bulunmamakta ve Fransa’da ki adresinide değiştirdiği için kendisine ulaşamıyorum. Çekişmeli boşanma davası açtım lakin adres kaydı olmadığı için o dava askıda kaldı. Sorum yurtdışında boşanma davası açar ise Türkiye’de bana tebliğ edilmesi mümkün müdür ve bu davayı ben tek taraflı olarak (gıyabında ) sonuclandirabilirmiyim. Teşekkürler.