İçindekiler
Avukat Arama İşlemi
Avukat arama işlemi zor ve titizlik gerektiren bir iştir. Seçeceğiniz avukatın işinde iyi, davayı kolay yöneten ve iş bitirici niteliklerde olması gerekir. Avukat arama konusunda pek çok vasıtadan faydalanılabileceği gibi rehber siteleri, internet mecraları, referans gibi yöntemler de kullanılabilmektedir. Özel bir avukat tutmak dışında hakimden adli yardım talebinde de bulunabilirsiniz. Bunun için davada haklı görünmeniz ve genel olarak ödeme gücünden yoksun bulunmanız gerekmektedir.
İstanbul’da Avukat Arama
İstanbul Barosu Türkiye’nin ve hatta Avrupa’nın ve Dünya’nın en büyük barosudur. 2018 itibariyle Yaklaşık 40 bin civarında avukat kayıtlıdır. İstanbul nüfusunu 15 milyon olarak hesapladığımızda İstanbul’da yaklaşık her 375 kişiye bir avukat düşmektedir. Bu oran avukat bulmanın kolaylaşması anlamına geldiği gibi aynı zamanda iyi avukat bulmanın da zorlaşması anlamına gelmektedir. Bu yüzden avukat arama İstanbul’da özellikle titizlik gerektirir.
Avukat Arama Motorları ve Avukat Portalları
Ülkemizdeki tüm avukatları içeren tek avukat arama motoru TBB avukat arama motorudur. Onun dışında Google, Yahoo ve Yandex gibi arama motorlarından da ulaşmak istediğiniz avukatın adını ya da dava türünü yazarak arama yapabilirsiniz. Ülkemizde avukatlar online avukat işlemlerini yapmak için UYAP avukat portalını kullanmaktadırlar. Ayrıca avukat arama motoru gibi sitelerden de bulunan avukatlara e-posta yoluyla ulaşmak veya telefonla randevu almak mümkündür.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avukat Arama
Avukatlar mesleklerini icra edebilmek için baroya kayıt olmak zorundadırlar. Dolayısıyla kayıtlı oldukları baroda iletişim bilgileri ve avukatlık bilgileri mevcuttur. Türkiye Barolar Birliği avukat arama hususunda arayanlara internet sitesi üzerinden hizmet vermektedir. İlk olarak arama yapmak istediğiniz baronun, örneğin İstanbul barosunun internet sitesine girin. Ardından baro levhası sayfasına tıkladığınızda karşınıza avukat bilgilerini girebileceğiz bir şablon çıkacaktır. İlk satır unvan satırıdır, arama yapmak istediğiniz kişinin avukat mı yoksa stajyer avukat mı olduğunu seçmeniz gerekir. Ardından sırasıyla sicil no, ad, soyad, büro ilçe ve büro telefon satırları gelmektedir. Bu bilgilerden bir veya birkaçını biliyorsanız arama butonuna bastıktan sonra aradığınız avukata ulaşabilirsiniz.
Avukatımın Numaralarını Bulamıyorum. Ne Yapmalıyım?
Günlük hayatın koşuşturması sırasında telefon numaraları kaybedilebilir veya numara değiş tokuşu yapılması unutulabilir. Avukat numaraları da aynı şekilde bulamıyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda öncelikle avukatınızın adını internetteki herhangi bir arama motorunda (genellikle Google) aratmanızı öneririz. Büyük bir ihtimalle bürosunun internet sitesinde telefon numarası yazar. Eğer yazmıyorsa bağlı olduğu baronun örneğin İstanbul veya bağlı bulunduğu Barosu’nun internet sitesine girip oradaki baro levhası bölümünden isimle arama yapabilirsiniz. Buradan da bulamıyorsanız son çare olarak avukatınızın bürosuna gitmeniz gerekecektir.
Avukat Tavsiyesi mi Yoksa Uzmanlığa Göre Seçim Mi?
Avukat ararken en çok sorulan sorulardan birisi de tavsiyeyle mi yoksa uzmanlığa göre mi avukat seçilmesi gerektiğidir. Öncelikle belirtmek gerekir ki sırf eş, dost, akraba diye bir avukata gitmemelisiniz. Önemli olan o avukatın tanıdık olması değil yaptığı işte iyi olmasıdır. Neticede siz o avukata işinizi, ailenizi, özgürlüğünüzü emanet ediyorsunuz. Öte yandan bir avukatın işinde iyi olup olmadığını ancak başka bir avukat anlayabilir. Bu yüzden seçtiğiniz avukatın tavsiyeden çok uzmanlığının olması gerekmektedir. Avukat ararken profesyonellik ve uzmanlık terimlerinin önemli olduğunu bir kez daha vurgulamış bulunmaktayız. İstanbul Ağır Ceza Avukatı gibi alt başlıklarda da avukatınızı arama motorlarında sorgulayabilirsiniz.
Avukat Ararken ve Bulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ülkemizde avukatların reklam yapması yasak olduğu için avukat bulmak zorlu ve genellikle şansa bağlı bir iştir. Çoğu ülkede avukatlar kaç yıldır avukatlık yaptıklarını, yanlarında kaç avukat çalıştırdıklarını, kazandıkları örnek davaları gösteren reklamlar hazırlatırlar. Oysa ülkemizde bir avukat ne avukatı olduğunu bile söyleyemeyebilmektedir. Bu yüzden avukatınızı kendi çabalarınızla bulmak zorundasınız.
- Bir avukatın yanına gittiğinizde öncelikle o görüşmeye danışmanlık için mi yoksa vekâlet vermek için mi gittiğinizi belirtmeniz gerekir. Kısaca danışmanlığı açıklamak gerekirse bir işi nasıl yapacağınızı, bir durumda nasıl hareket edeceğinizi soruyorsanız o bir hukuki danışmanlık hizmetidir. Görüştüğünüz avukatın sizden danışmanlık ücreti isteyip istemeyeceğini de sormanız gerekmektedir. Danışmanlık hizmeti normalde ücrete tabi bir hizmettir. Nasıl ki bir doktora gidip muayene olunduğunda “ama beni ameliyat etmediniz” diyerek para vermekten kaçınmak ile ücretsiz avukata danışma talebinde bulunmak da aynı şeydir. 1136 sayılı avukatlık kanunu gereği avukata danışmak ücretlidir.
- Görüştüğünüz avukatın konuşması açık ve anlaşılır olmalıdır. Avukata soru sormaktan çekinmeyin. Size içinde bulunduğunuz durumun hukuki niteliğini ve bunu nasıl çözeceğinizi anlatabilmelidir. Unutmayın ki konuyu size anlatamıyorsa mahkemeye de anlatamaz.
- Bazı avukatlar konuyu tam anlamıyla anlamadan sizden vekâlet almaya çalışırlar. Daha sonra ayrıntılı olarak dinlediklerinde de hesap etmedikleri durumlardan dolayı sizden durmadan ek masraf isterler. Bunu engellemek için avukata derdinizi düzgün bir şekilde açıklamalı, sorduğu sorulara dürüst cevaplar vermelisiniz. Kısa kesen avukat değil ilgilenen avukat sizin için yararlı olacaktır.
- Gittiğiniz büronun gösterişli ve zengin olması sizin için bir kıstas olmamalıdır. Büro temiz mi, düzenli mi önemli olanlar bunlardır. Çok genç bir avukatı çok ihtişamlı bir büroda görüyorsanız bu her zaman o avukatın çok iyi para kazandığı anlamına gelmez. Babadan kalma bir zenginliği de olabilir. Ayrıca mütevazı bir büroyu tercih eden çok iyi para kazanan avukatlar da vardır.
- Görüştüğünüz avukatın yaşlı olmasının tecrübe konusunda size bir avantaj kazandıracağı da her zaman doğru değildir. Örneğin 5237 sayılı Yeni Türk Ceza Kanunu 2005’te yürürlüğe girdikten sonra tam 14 kez değiştirilmiştir. Önemli olan bu değişiklikleri takip edebilmek ve mümkün olduğunca çok dava çeşitliliği görmektir.
- Sadece avukatın bürosunun adliyeye yakın olması da o avukatın iş bitirici olduğu anlamına gelmez. Adliyedekilerle iyi ilişkiler içinde bulunmak avukatın davayı kazanması demek değildir. Önemli olan işini bilen, çalışkan, ileri görüşlü bir avukat olmaktır.
Bahsettiğimiz tüm verilere bakıldığında avukat arama için baro sitelerinden ve avukatların kendi web sitelerinden faydalanılabilir. Avukat ararken ve seçerken avukatlar adına işlem yapan kişilerden, av.tr uzantılı olmayan sitelerden uzak durulması tavsiye edilmektedir.