Makalemizde Kat mülkiyeti avukatı ve hukuku hakkında bilgiler verilmiştir.
Avukatlar tıpkı doktorlar gibi, genel olarak mesleklerinin belli bir alanlarında uzmanlaşmayı tercih eder. Kat mülkiyeti konusunda uzmanlaşmış avukatlara, kat mülkiyeti avukatı denir.
Kat mülkiyeti eşya hukuku alanına girmektedir. Dolayısı ile kat mülkiyeti hukuku da eşya hukukunun bir alt dalıdır. Gayrimenkul sektörünün son zamanlarda hızlı bir şekilde yükselişe geçmesi ile bu alanda çalışan avukatlara olan ihtiyaç daha da artmıştır. Hala ortak yaşamak ve bu alanlardaki ortak paydaların kurallarına riayet etmek konusunda sıkıntıları olan bir toplum olarak, konusunda uzman kişilere fazlası ile ihtiyaç duymaktayız. Mevzuata hakim, problemleri ivedi bir şekilde çözebilecek, dava ve uygulamalar konusunda pratik anlamda çabuk ilerleyecek, iyi danışmanlık hizmeti verecek bir avukat, kuşkusuz işlerin daha sağlıklı yürümesine, kısa zamanda mağduriyetinizin giderilmesine sebep olur.
Kat Mülkiyeti Avukatı’nın Görevleri
Kat mülkiyeti avukatının görevleri aşağıdaki hizmetleri size sunmayı garanti eder :
• Profesyonel site yönetimi faaliyetleri konusunda size hukuki deste sağlar.
• Kat malikleri kurulunun almış olduğu kararların hukuka uygunluğunu kontrol eder ve hukuki destek sağlar.
• Ortak giderlerinin tahsili konusunda destek sağlar.
• Yönetim planlarının oluşmasına katı sağlar.
• Kat irtifaki ve kat mülkiyeti kurulması esnasında teknik destek verir.
• Gayrimenkul hukuku alanına giren sorunlarınız olursa, bu konularda mevzuata uygun çözümler üreterek sorunlarınızı çözer.
• Üçüncü kişilere yapılan sözleşmeleri düzenler.
Kat Mülkiyeti Hukuku
Hukuki anlamda kat mülkiyeti, tamamlanmış bir yapının daire, kat, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki ya da ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun hükümlerine göre bağımsız mülkiye hakları kurabilmelerini ifade eder.
Tabii kat mülkiyeti hukuku belli kurallar içerisinde süreklilik gösterir. Bu çerçevede kat mülkiyeti kurulmasının şartları şunlardır :
• Kat mülkiyeti kurulabilmesi için bina inşaatının tamamlanmış ve buna binaen binanın iskanının alınmış olması gerekir.
• Bitmiş ve iskanı alınmış bir binanın kat mülkiyetinin kurulması için; taşınmaz mal bir kişinin ise onun ya da birden fazla kişinin ise bütün paydaşların imzaladığı dilekçe ile tapuya müracaatı yapılır.
Kat Mülkiyeti Nedir
Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan meydana gelen davalar mahkemeleri çok fazla meşgul etmektedir. Bu davalar en çok itirazın iptali davalarıdır. Genellikle sitelerin genel giderlere katkı payı ve yakacak giderlerinin tahsili ile ilgili sorunlar çıkmaktadır.
Bu tür davalar için de icra takiplerine itirazda bulunmak gerekmektedir. Bu itirazın iptali için Sulh Hukuk Mahkemeleri’nde bir yıl içinde itirazın iptali davası açılmaktadır. Bu tür sorunların çıkmasının sosyal ve kültürel nedenleri vardır. Sosyal yaşamın görev ve sorumluluklarını kavrayamamış insan toplulukları bu davaların ana nedenlerinden biridir. Kat mülkiyeti hukuku, bu gibi olayların çözümü için elzem olan hukuk dallarından biridir. Kişiler arasındaki kat mülkiyeti problemlerini bir avukata danışarak çözümleyebilirsiniz.
Konu ile ilgili makalemiz olan “ Gayrimenkul avukatı ” ve “ Kentsel dönüşüm avukatı “ yazılarımızı okumak ve bilgi almak için lütfen tıklayınız. Kat mülkiyeti avukatı